Προκόπι Ευβοίας

Το Προκόπι Ευβοίας, βρίσκεται στην κοιλάδα που σχηματίζει ο πόταμος Κηρέας, το συναντάμε στο 47ο χιλιόμετρο στην διαδρομή από την Χαλκίδα για τα Λουτρά Αιδηψού. Όλη η περιοχή γύρω από το Προκόπι αποτελεί μια από τις πιο όμορφες όχι μόνο του νησιού της Ευβοίας, αλλά ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια μοναδική διαδρομή που ξεκινά μετά από ένα στενό φυσικό πέρασμα (Δερβένι), ένα σημείο που παραλληλίζεται με αυτό των Τεμπών. Βρίσκεται υποχρεωτικά στην πορεία όλων εκείνων που θα ταξιδεύσουν από και προς την Βόρεια Εύβοια, αποτελώντας τον ιδανικότερο σταθμό του ταξιδιού τους, συνδυάζοντας το με το προσκύνημα στο σκήνωμα του Όσιου Ιωάννη του Ρώσου. 

Την παραδεισένια εικόνα της φύσης στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Προκόπι, μπορεί να αντιληφθεί κανείς απολαμβάνοντας τη από την κορυφή του Κανδηλίου (υψόμετρο 1.225 μ.), που υψώνεται πάνω από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου. Με ορμητήριο το Προκόπι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μοναδικό φυσικό πλούτο της γύρω περιοχής οργανώνοντας μικρές περιπατητικές εξορμήσεις στο καταπληκτικό πλατανοδάσος του Κηρέα.  Εικόνες μαγευτικής ομορφιάς, η μια μετά την άλλη στην διαδρομή μέχρι το Μαντούδι. Στη θέση Παρασκευόρεμα βρίσκεται ο φημισμένος Μεγάλος Πλάτανος, η ηλικία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2000 χρόνια, και χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης.

Εντύπωση μεγάλη προκαλεί η πλούσια βλάστηση στην κοιλάδα του ποταμού Κηρέα, αλλά και στα γύρω βουνά. Στο Προκόπι συναντάμε ένα μουσείο μοναδικό για την Εύβοια το ξύλινο Μουσείο του Δάσους δίπλα στο σχολείο επί του δρόμου Χαλκίδας – Αιδηψού. Αξίζει επίσης η επίσκεψη στον παλαιό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και ένα υπέροχο οδοιπορικό στον πυκνόφυτο λοφίσκο που εκτείνεται απέναντι στο ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Ενδιαφέροντα στους επισκέπτες είναι και τα διάσπαρτα γραφικά εξωκλήσια της γύρω περιοχής.

Εορταστικές εκδηλώσεις.

Η γιορτή του Όσιου Ιωάννη του Ρώσου, γνωστότατος προσκυνηματικός προορισμός των απανταχού της γης ορθόδοξων χριστιανών, είναι κάθε 27 Μαΐου, μέρα κατά την οποία τελείται λιτάνευση του σκηνώματος του, χιλιάδες είναι οι προσκυνητές που επισκέπτονται  το θαυματουργό Άγιο της περιοχής μας. Επίσης γιορτάζει κάθε τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι εις  ανάμνηση των εγκαινίων  του Ιερού Ναού στο Προκόπι Ευβοίας το 1970.

Ναός Όσιου Ιωάννη του Ρώσου,Προκόπι. Προκόπι Προκόπι Προκόπι Ευβοίας